Bra att veta om vattentäta klockor

Här redogör vi för några av de vanligaste begreppen om hur mycket vatten din klocka tål. Nästan alla tror att det går att dyka med en klocka som är "Water resistant. Up to 30 meter", som det står i specifikationen på de flesta klockor som inte är rena smyckesklockor. Men "Up to 30 meter" betyder att den tål 3 atmosfärers statiskt tryck, det vill säga det tryck som en 30 meter hög vattenpelare åstadkommer. Det är inte detsamma som att man kan dyka ned till 30 meters djup.  Ska man dyka djupt med en klocka bör den klara 20 atmosfärers tryck - "up to 200 meter" - och vara rätt konstruerad i boetten och glaset och ha en gängad krona. En förutsättning för att en klocka ska vara vattentät är också att packningarna är fräscha och inte för gamla. Tvål, diskmedel och tvättmedel sänker ytspänningen på vatten och ökar risker för att vattnet ska tränga in i klockan. Att växla mellan kallt och varmt vatten exempelvis i duschen är också att utmana klockans vattentäthet. På försäkringen eller på urtavlan kan det stå vilket vattentryck din klocka tål. Detta kan anges i meter (m) eller i atmosfärer (ATM), där 1 ATM motsvarar 10 m. Observera att detta tal inte har något att göra med hur djupt du kan dyka med din klocka.

Statiskt och dynamiskt tryck, så här ska man tolka klassificeringen:
3 ATM/30 meter = Vattenskyddad. Klockan klarar att bli nedstänkt.
5 ATM/50 meter = Vattentät. Klockan klarar enstaka, korta tillfällen i vatten.
10 ATM/100 meter = Vattentät. Klockan klarar bad och simning.
20 ATM/200 meter = Vattentät. Klockan klarar dykning.

Använd inte knapparna när klockan är under vatten, och se till att den gängade kronan är ordentlig fastskruvad. Tätheten hos en klocka påverkas av tid, värme, slitage och yttre påverkan. Även om en vattentät klocka tål att duscha och diska med är det inget man rekommenderar, då tvål, schampo och parfym kan förstöra packningar i förtid. Har du badat i saltvatten är det viktigt att skölja av klockan i sött vatten efteråt.
För att vara säker på att din klocka är tät rekommenderar vi att du låter provtrycka och kontrollera packningarna när din urmakare byter batteriet. Det är nödvändigt för att försäkringsskyddet ska gälla vid en eventuell vattenskada, vilket också äventyras om du öppnar klockan själv.

Beskrivningen ovan är endast en vägledning, läs garantin och/eller bruksanvisningen som kom med din klocka före användning.